1990/08/20
ISTEN ÉLTESSE, SZIVÓS ÚR!

Szivós István, a legendás vízilabdás hetvenéves. A Magyar Atlétikai Klub, s a Vasas válogatott centercsatára három olimpián szerepelt. Londonban ezüst, Helsinkiben és Melbourne-ben pedig aranyérmet nyert a magyar együttessel. Pisti fiából is olimpiai bajnok pólóst nevelt, aki jelenleg a Fradi bajnokcsapatának edzője. A Magyar Olimpiai Bizottság baráti találkozót rendezett az ünnepelt tiszteletére, amelyen az egykori társak köszöntötték a rokonszenves sportembert.

- Pista a harmincas évek végén került hozzánk a MAC csapatába. Szivós, Tarics, Kánássy volt az akkori csatársorunk. Már akkor tudtuk, hogy nagy játékos lesz belőle, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezett, szorgalmas, jó szellemű fiú volt - mondta róla Tarics Sándor, a berlini olimpia 77 éves aranyérmese, a San Franciscóban letelepedett mérnök, aki látógatóban járt idehaza, és örömmel csatlakozott az ünneplőkhöz.

Lemhényi Dezső, a közkedvelt Butykó mester, az egykori játékostárs, a későbbi kapitány pedig így beszélt Szivós Istvánról:
- Brilliáns center volt, bámulatos csuklóval, csodálatos technikával, víz alól lőtt gólokkal. Két gólja számomra örökké emlékezetes. Az egyiket Helsinkiben lőtte, az amerikainak, azt a bizonyos negyediket, a víz alól, hogy nem is látta a kaput. De bement, s ezzel nyertük meg az olimpiát. Két évvel később, 1954-ben Torinóban, az olaszokkal játszottuk a döntőt. Már kapitány voltam, s nagyon izgultam, mert ... kellett győznünk az ... Talán mondanom sem kell, hogy Hevesi, Markovits Kálmán adogatása végén Pista kapta a labdát és lőtte azt a hetediket.

(írta: Vad Dezső)