2010/08/20
KILENCVEN ÉVE SZÜLETETT ID. SZIVÓS ISTVÁN

A dinasztia-alapító. Korának legtechnikásabb játékosa volt. Emléke és génjei ma is élnek!
Török László megemlékezése:


Imádtam az öreget. Hatalmas termetével kicsit meg kellett hajolnia, amikor belépett az akkori "nagy OSC", piciny kis irodájába, ahol, szaktanácsadóként dolgozott. Mindig mosolygott: "Csoki drágák" – mondta az ott dolgozó hölgyeknek, mert hogy ez volt a szava járása. És ettől a perctől kezdve megtelt a helyiség mosollyal. Mert, idősebb Szivós István ilyen ember volt!

Emlékszem, én mindig csak a kezét néztem. Azt a hatalmas lapát tenyeret, amely – az elmondások szerint – úgy, de úgy tudta simogatni a labdát, miközben az olykor bombaként süvített a hálóba, de volt, amikor méltóságteljesen szállt alá az ellenfél kapusa fölött, pontosan a háló közepébe. Ahogy a régiek elmondták, olyan technikája volt az öregnek, mint a maga korában senkinek sem!

1920. augusztus 20-án Szegeden látta meg a napvilágot, ahol úszni kezdett, de már kacsingatott a vízilabdázás felé.

Amikor 1932-ben, a család a fővárosba költözött, a MUE játékosa lett, bár közben a focival is kacérkodott, elvégre szárazon is jól bűvölte a labdát. Később a Vasas alapító tagja lett.

1940-ben meghívták a válogatottba, de azért azokban az években nem a póló játszotta a főszerepet az emberek életében. 1948 viszont az olimpia éve volt, ahol a magyar válogatott – Szívóssal a soraiban – ezüstérmet nyert. A Szivós legendák sorozata azonban nem az ötkarikás játékokon, hanem az 1949-es Trofeo Italia vízilabda tornán kezdődött. A németek elleni hatalmas bombagóljáról, amellyel 3-2-re győztünk, még évtizedek múltán is ódákat zengtek a szemtanúk. Mint ahogy a csehszlovákoknak lőtt hat góljáról is. Azon a meccsen, a magyar válogatott 9-4 arányban diadalmaskodott.

1952, a Helsinki olimpia esztendeje, amelyen – természetesen Szivóssal az élen –a magyar válogatott diadalmaskodott. Szivós Pista bácsinak, emlékezetes összecsapásai a finn fővárosban is voltak. Például a hollandok elleni nem éppen dicsőséges 4-4, de az ő két gólja akkor úgy kellett, mint egy falat kenyér.

Vagy említhetem az Egyesült Államok ellen lőtt találatát, amely előtt két marcona amerikai hátvéd lenyomta a víz alá. Ő már nem látott semmit, a szájánál bugyogott a víz, az életben maradásért küzdött, de a tenyere, amiben a labda pihent, még a víz színe fölött volt. Neki ez is elég volt, hogy a hálóba " hintse" a játékszert. Utána nevetve mesélte, azt ígérte: az "amiknak" is megtanítja hogyan kell ezt csinálni. Meg is tette volna, de eredményhirdetésre szólították, és mégsem akart lemaradni a dobogó legfelső fokáról.

Mint ahogy 1956-ban is olimpiai bajnokká avatták. Ott egyébként úszásban is rajthoz állt.

Pályafutása után dolgozott az egyiptomi válogatott szövetségi kapitányaként és – mint a bevezetőben említettem már – aranykorában az OSC szaktanácsadójaként.

Tüneményes ember volt, pompás, utánozhatatlan játékmester, akinek a génjei tovább élnek. Előbb fia, ifjabb Szívós István lett olimpiai bajnok, most pedig – a nagypapa születésnapján kezdődő Vodafone Kupán, valamint a zágrábi EB-n unokája Szivós Márton sikereiért szorítunk.(írta: Török László - mvlsz.hu)