1952
AKI A LEGTÖBB GÓLT DOBTA

1952, a helsinki olimpiai győzelem után

Tizenhat év után vízilabda válogatottunk visszahódította a világelsőséget. Sokat, nagyon sokat kellett dolgozniok, tanulniok, feljődniök, javítaniok, de az eredmény nem maradt el. A magyar vízilabda válogatott leggólképesebb tagja Szivós István. Ő a csapatkapitány. Méltón viseli ezt a címet, példát mutatott. Tizenhat góllal terhelte a magyar csapat ellenfeleinek hálóját.

Nap-utca 20. Második emelet 1. Csengetésünkre Szivós Istvánnak, a győztes magyar olimpiai vízilabdacsapat kapitányának édesanyja nyit ajtót. Éppen ebédhez készülődik a család, de a Független Magyarország kedvéért néhány perccel elhalasztják az ebédelést.

- Bizony, a négyéves kisfiam, Pistike kivételével valamennyien könnyeztünk az örömtől, a boldogságtól - mondja Szivós fiatal felesége.

- Sokan vannak - magyarázza Szivós mamája -, akik nem számítottak a vízilabdacsapat olimpiai bajnokságára, én azonban az elejétől kezdve bíztam a fiúkban, bíztam Pistában s éreztem, hogy megnyerik a bajnokságot.

Itt van Szivós II. Károly, az olimpiai csapat gólzsákjának unokaöccse is, a Bástya SE vízilabda játékosa. Ő ezt mondja:
- Meghatottan hallgattuk tegnap este a rádióban, amikor Pista beszélt. Boldogan gondoltunk arra, hogy ők is megtették a kötelességüket.

A fiatal Szivósné édesapja is régi sportember, kiváló birkozó volt, így tehát az egész család - sportcsalád. A fiatal Szivósné mondja, kisfiára mutatva:
- Belőle is sportembert nevelünk. Majd meglátjuk, melyik sportághoz lesz kedve és tehetsége. A férjem vízilabdázót szeretne nevelni belőle, én azonban inkább az úszás mellett kardoskodom.

Búcsúzunk. Szivós Károllyal együtt jövünk el; megy a postára, hogy a család nevében üdvözlő táviratot adjon fel Szivós Istvánnak.