1947
HOL AZ A SVÉDCSAVAR, HADD VERJÜK MEG!

Hatalmas izomzatú, komoly fiatalemberrel beszélgetünk a Fedett vízpárás lépcsőjén: Szivós Istvánnal, az MTK és egyben az egész vízilabdasport jelenlegi legjobb játékosával. Régi ismerőse ő már az egész magyar sportközönségnek. A háború alatt már egyik legjobb középcsatárunk volt. A felszabadulás után a Vasasban játszott egy évig, majd az MTK-ba került. Itt forrott aztán ki teljesen. 1920-ban született és így jelenleg 27 éves. Igen, a közönség alaposan ismeri őt, de ismerik a többi csapat állóhátvédei és kapusai is, főleg félelmetes lövéseiről.


Beszélgetésünk először a múltba vezet. A közelmúltba, melyről nagyon szeretnénk már, ha a régmúlt lenne: Monte Carlóból. Bizony, Pista barátunk ott nem legjobb formában volt. Erről így beszél:
- Minden az MTK olaszországi portyáján kezdődött! Jó nyaralás volt ez, ami azonban kizökkentett az edzésből. Mikor hazajöttünk, egymásután kellett lejátszanunk elmaradt mérkőzéseinket. Mivel Csuvik Oszival mi ketten edzettünk csak komolyan a csapatból, nekünk kellett a mérkőzéseken is a legtöbbet dolgoznunk. Egészen kimerült voltam, mikor sor került a montecarlói csatákra. Így érthető, ha nem ment olyan jól a játék.

- És azóta?
- Azóta Sclenker Tóni bácsi nagyon kezébe vette a társaságot. Most már mindenki komolyan dolgozik, aminek első eredménye a Budapest-bajnokság megnyerése. No és aztán nyáron még jobb lesz a csapat.

- Tudjuk, Gergely akkor már játszhat, de mi lesz a kapuskérdéssel?
- Nem akarok előre semmit elfecsegni, de biztos, hogy kapusunk is lesz.

- Most már csak a 35 éven felülieket tudják a nyárig igazolni.
- Mondtam, hogy az illető nincs már 35 éves? Vagy esetleg másként nem igazolható?

- Hogyan látja jelenlegi nemzetközi helyzetünket?
- Meggyőződésem, hogy ma még a montecarlói csapat is megverné a svédeket, a jelenleg tervezett válogatott pedig fölényesen győzne ellenük és az olaszok ellen is.

- No azért ne bizakodjunk megint el!
- Ezt minden elbizakodottság nélkül állítom.

- Ön szerint, hogyan festene ma a válogatott csatársor?
- Hát ez nehéz kérdés. Gyarmatit még nem tartom megfelelőnek. Talán Tátos lenne jó. De a nyárig majd csak kiugrik valaki.

- És fedezetben mi a helyzet?
- Szittyánál nem kell jobb. Remek lábai vannak!


Közben befejeződik a vízben a MAFC-Vasas mérkőzés. Szivós boldogan könyveli el, hogy 3:0-ra győztek az egyetemiek.

- Csak nem a MAFC-nak szurkol?
- No hallja, hát csak izgulok a sógorom csapatának! (Szivós felesége Győrfy húga.)

- Szóval az egész beszélgetés tanulsága az, hogy újra le tudnák győzni a világot?
- Föltétlenül. Az a rossz, hogy júliusig várni kell vele. Milyen jó lenne már most visszavágni az olaszoknak és a svédeknek. Most otthon ülnek a babérjaikon és nem mernek ellenünk kiállni! No majd Londonban elkapjuk őket!